Малта – България, прогноза

Малта е домакин на България в среща от квалификационната фаза за Европейското първенство по футбол през 2016. Двата отбора се състезават в Група H на турнира и това е шести мач за тях от старта на квалификациите. Двубоя е с начало 21:45 часа на 12 юни 2015 година и ще се изиграе на стадион „Та Али“ в Атард, Малта. Коефициента за победа на Малта e 7.00, докато за победата на България този коефициент е само 1.50.

Отбора на Малта заема последното 6-то място в групата с актив от само една точка спечелена именно срещу България, когато през ноември месец миналата година двата отбора завършиха 1-1 в София. Това равенство бе изключително неприятен удар за България и след  него отбора реално намали сериозно шансовете си за класиране.

Преди този мач България допусна тежка загуба в приятелска контрола срещу Турция, загубена от „трикольорите“ с 4-0. Резултата от този мач обаче не притеснява Петев и компания, като показателно за това е изключително ниския коефициент за победа на „нашите“. Пред медиите старши треньора Ивайло Петев категорично заяви, че отива в Малта само и единствено за победа.

Както казахме България няма големи шансове за класиране в Евро 2016, но отбора ще се бори с всички сили минимум за почетното трето място, на което в момента се намира отбора на Норвегия с актив от 9 точки или с 4 повече от България. Квалификационната фаза реално е точно в средата си и до края остават точно пет мача.

Ивайло Петев няма лесно да стигне до трите точки, тъй като в отбора има доста проблеми. Спорно остава положението на вратата, където няма да може да играе нито един изявен титуляр. Контузени са както Николай Михайлов, така и Владо Стоянов, което означава, че за страж остава единствено Божидар Митрев, който не е никак опитен вратар, видно и от контролата с Турция.

За разлика от България, при домакините от Малта ситуацията е сравнително спокойна. Малта също игра през седмицата, но пък „островитяните“ не загубиха, а спечелиха с 2-0 срещу Литва. В отбора също така нямат и никакви проблеми, като в отлична форма са звездите на отбора Алфред Ефионг и Пол Фенех.

Определено ще е труден за спечелване този мач от страна на България, но с малко упоритост и късмет нашите трябва да стигнат до трите точки.

Прогноза Малта – България: 1 @ 1.50 коефициент