Първа професионална лига

Първа професионална лига


Първа лига в България е най-горната дивизия в българското първенство по футбол, в която се състезават най-силните отбори в България. Официалното наименование по-силата на договор за спонсорство към момента е efbet Лига. Първенството е създадено през 1948 година.

Първенството в efbet Лига се разделя на две фази. Състезават се общо 16 отбора. През първата фаза, всеки отбор се среща с останалите по два пъти (и като домакин и като гост), като всеки един тим играе 30 мача в общо 30 кръга за шампионата.

След като приключи първата фаза, втората фаза от първенството се разделя на три групи, в които попадат съответно отборите: от 1 до 6-то място в Първа група, от 7 до 10-то място във Втора група, и от 11-то до 16-то място в Трета група.

Отбора завършил на първо място в efbet Лига се класира за първият квалификационен кръг на Шампионска лига. Финиширалият на второ място се класира за вторият квалификационен кръг на Лига на конференциите. Отбора на трето място отива на Бараж за Лигата на конференциите.

Феновете на efbet Лига могат да получат пълна информация за моментното класиране в първенството. Да разберат кой е отбора с най-големи шансове да спечели титлата, както и кои са тимовете замесени в битката за оцеляване.

С информацията съдържаща се в тази страница имате достъп до всички предстоящи и изминали мачове от сезона. Актуално класиране, точки, голова разлика и статистика. Бързо научавате кои е най-добре представащият се отбор като гост, както и този отбор, които трудно допуска поражения у дома.