Футболни прогнози от квалификациите за Мондиал 2018, Зона Азия (31 авг 2017)

Това е една от най-ключовите срещи в битката от квалификациите за Световното първенство по футбол, Зона Азия – Група В. Япония са на първо място с актив от 17 точки, а Австралия е на трето място но само с точка по-малко от „самураите“. Този мач е предпоследен в групата и докато Австралия ще играе в последната си среща срещу сравнително преодолимия тим на Тайланд, то Японците ще трябва да се справят с тима на Саудитска Арабия за да си гарантират първото място и разбира се да победят Австралия в този мач. Японците не стартираха убедително като загубиха в първия мач от ОАЕ, но след това седем поредни мача нямат загубен мач. Изненада бе последната им изява срещу Ирак в Япония, където завършиха 1-1. Австралия постигнаха важна победа в последния кръг, когато победиха макар и трудно другия им пряк конкурент – Саудитска Арабия. Япония не познава вкуса на поражението срещу Австралия като регистрира 4 победи и три равенства в последните им седем мача. В този мач най-важното може да се окаже да спечелиш точка и вероятно това ще се случи!

И двата отбора просто ще довършат участието си в квалификациите, но реално нямат никакви шансове. Тайланд е единствения отбор без победа до настоящия момент в квалификациите за Световното първенство Зона Азия, което ще им даде известна доза увереност да запишат почетен резултат в последният си мач у дома. Ирак са предпоследни, но могат да се похвалят с добри резултати като например равенства срещу Австралия и Япония, а единствената им победа в квалификациите дойде именно над Тайланд с 4-0 като домакини. Доскоро ситуацията при срещата между тези два отбора бе коренно различна и Тайланд няма загуба от този съперник 9 поредни мача, от които пет победи и три равенства.

Китай ще играят само за чест в оставащите два мача от квалификациите за Световното първенство по футбол. Домакините заемат последно място в Зона Азия – Група А на надпреварата, като могат да се похвалят само с една победа над Южна Корея у дома. „Драконите“ вече са под ръководството на Марчело Липи и няма как да отречем, че има подобрение в играта им. В последния кръг отбора завърши наравно срещу Сирия като гости (2-2), а в този мач сериозно ще затруднят Узбекистан, който ще се бори яростно за второто място с Южна Корея. Напрежението определено ще падне с цялата си тежест над гостите, които освен, че са длъжни да победят в тази среща, в последния мач ще играят точно с основният си конкурент. Един срещу друг Китай и Узбекистан са сравнително равностойни съперници, след като Узбекистан спечелиха пет срещу четири мача в последните им 10 срещи. Китай е в добра форма и ще застраши участието на Узбескистан в следващия етап от Световното първенство по футбол!