Литекс посреща ЦСКА София на „Градския стадион“ в Ловеч, в мач от първия кръг на българската А група.

През миналия сезон Литекс разочарова и остана на едва пето място в класирането, след като в предните два сезона ставаха шампиони. ЦСКА пък изпусна титла през миналия сезон в последния кръг след загуба от Лудогорец с 0-1.

В Литекс станаха много промени, след като Гриша Ганчев се отказа от тима. Бяха освободени основни футболисти като Христо Янев, Светльо Тодоров, Сандриньо, Максим Жос, Бернар Итуа, Тиаго Мирасема и Петър Занев. В същото време бяха привлечени само млади футболисти основно от школата на Чавдар Етрополе. Именно това е пътят, през който ще върви тима от тук натам – развиването на млади таланти и използването им в основния състав. При това положение можем да очакваме Литекс през този сезон да не е участник в битката за титла и да регресира.

В ЦСКА също станаха много промени, които обаче не са довършени до край. Не се знае все още кой ще управлява тима и кой ще дава парите. Отпаднаха срамно от евротурнирите от словенския Мура след 0-0 и 1-1, което доведе до още повече сътресения и скандали в тима. През цялото лято общо бяха освободени и продадени цели 18 футболисти от клуба, като някой от тях основни като Жуниор Мораеш, Борис Галчев, Станислав Костов, Христо Янев и още много футболисти, които бяха титуляри през миналия сезон. В същото време единствените класни футболисти, които дойдоха в клуба са футболистите от Локомотив Пловдив, които подписаха с ЦСКА. Въпреки това групата на армейците продължава да е прекалено малка, а Стойчо Младенов се оплаква, че има само 10 класни футболиста и ще трябва да запълва дупките с млади и неопитни юноши.

Литекс и ЦСКА винаги са били в битката за титлата в последните 10-15 години, но през този сезон очакванията са за регрес и класиране извън челната тройка, с оглед на проблемите и в двата клуба. В мачовете помежду им пък винаги домакина е имал сериозно предимство, така че можем да очакваме традицията да се спази и Литекс да не загуби двубоя.

  • Прогноза Литекс – ЦСКА: 1Х – 1,66