9.1 C
Ню Йорк
петък, април 26, 2024

Buy now

efbet с нов двойно по-голям бонус за спорт

Уредени ли са тенис мачовете

Попаднахме на интерес анализ, направен малко преди старта на тенис надпреварата в Австралия от Buzz Feed News и BBC, който акцентира около залозите на тенис мачовете и вероятните уговорки в тях.

Разследването на BFN и BBC е направено поради съмнения, че някой от големите имена в тениса уговарят мачовете си и предрешават резултата в полза на допълнителни облаги. Съмненията идват от информация за постъпили сериозен на брой залози върху малко вероятно събитие на дадена среща с голям коефициент. Въпреки всичко тази информация не е напълно достоверна и от нея не могат да се правят предварителни заключения. Ето и какво точно са разследвали:

Обект на разследване са били над 26 000 тенис срещи, в малка част от които е установено, че даден състезател е допуснал загуба при изключително големи коефициенти за изход на това събитие. Липсват конкретни имена на заподозрените, но се говори за над 15 тенисиста с висок ранг сред мъжете.

Дали обаче загуба при голям коефициент означава, че мача е нагласен е доста спорно. Реално всеки един състезател може да загуби, като причините за това могат да се коренят в неща напълно различни от залозите. Едно от обстоятелствата даден играч да загуби изненадващо срещата си понякога е свързано с възможността да прибере хонорар от няколко турнира, при което губи умишлено още в началото на единия турнир, за да може веднага да участва в следващия и прибере определена сума. Като пример за това е даден дори Новак Джокович, който допусна загуба още в първия кръг от Фабрис Санторо през 2007 година на сериите Мастърс в Париж. Същия не признава вината си, а и не е изненадващо, защото умишлената загуба в тениса е наказуема.

В друг момент някой фаворит може да допусне загуба, когато не е във форма, преминал е заболяване, контузия, смяна на треньор, преживял е някакъв емоционален срив и други. Възможно е и близък до играча човек да е научил нещо, както дори и някой обикновен фен случайно да дочуе разговор между тенисиста и треньора му на корта.

Съмнения за високи коефициенти създават и самите букмейкъри, които предлагат доста различни ставки за една и съща среща, нещо което се дължи на човешкия фактор, който няма как да бъде избегнат в случая. Когато пък в даден букмейкър се заложи голяма сума на даден изход, същия моментално намаля коефициента, което понякога рефлектира и върху пазара на останалите компании, които реагират своевременно за да минимизират евентуални загуби.

Трябва да се отбележи и факта, че букмейкърите не могат да преценят точно всички играчи и някой по непостоянни тенисисти, както и такива завърнали се в игра след контузия са трудни за определяне на коефициент.

Неоспорими доказателства за уговорки в тениса все още няма, а и е доста трудно да бъдат установени такива. В историята на тениса е показателен случая с бившият вече тенисист Даниел Кьолерер, който е обвинен в манипулиране на резултата и изхвърлен завинаги от тениса, след като с видеозапис е установено нехарактерно за играта му поведение по време на среща. Видеозаписа може и да покаже подобна схема, но проблема е, че не всички мачове от големите турнири се снимат, а и е забранено снимането и публикуването на видео, тъй като се нарушават авторските права.

За елиминиране на риска от уговорки в тениса, от известно време действа така наречения „Отдел за чистота на тениса“, който има право да проверява кореспонденцията на играчите, техните банкови сметки и други данни, създаден с подкрепата на АТП, УТА и организаторите на турнири от Големия шлем. Остава отворен въпроса обаче, дали тези, които наистина манипулират резултатите от срещите си не са прекалено умни и не „измитат“ добре следите си, за да не успяват дори и отдела за чистота на тениса да ги идентифицира.

В крайна сметка разследването не е доказало нищо, като според някой анализатори няма никакви причини за подозрения в манипулиране. Въпроса „Има ли уговорки в тениса?“ остава отворен, но е похвално, когато един спорт сам се опитва да държи името си чисто!

efbet с нов и още по-голям бонус за нови играчиspot_img
- Реклама -

Последни публикации