Марк Чакраварти SportingWinБоса на SportingWin говори пред George Miller за това защо вижда потенциал на пазара в България и как върви процеса на лицензиране досега

България претърпя голямо разклащане, когато става въпрос за това как операторите на хазартни игри са лицензирани и регулирани в страната, като Националната агенция за приходите наскоро пое отговорността.

На фона на обвиненията в корупция между своя предшественик, Държавната комисия по хазарта, новият регулатор се движи напред с планове за издаване на допълнителни лицензи през следващите месеци.

Първият на опашката да получи такъв лиценз е Sportingwin, който има амбициозни планове за България, след като веднъж получи зелена светлина за стартиране. Въпроса е, защо още компанията няма лиценз и още по-интересен е, защо през това време други компании получиха своето лицензиране?!

Преди края на 2021 година, апликацията на SportingWin е преминала през проверка на НАП, но все още се чака верификация през отдел „Електронен Одит“ на регулатора, който не е ясно защо се забавя със становището си, при положение горното, че в същото време успешно лиценз са получили няколко онлайн казина. Междувременно вижте какво мисли Марк и отделете няколко минути за да се запознаете с нашето ревю  на компанията от тук.

Ето какво казва Марк Чакраварти и какво вижда през своята призма

Съществува ли голям потенциал в България според Чакраварти?

Българският пазар в сферата на онлайн хазарта е на стойност около 300 млн. паунда, но тъй като навлизат нови оператори, той би могъл да нарасне с 20% годишно, за да достигне 500 млн. паунда през следващите пет години.

В комбинация с това е ниското ниво на конкуренция. Към днешна дата са издадени няколко лиценза за залагания и най-вече на местни букмейкъри на дребно с ограничено онлайн предлагане. Тези сайтове просто не предлагат дълбочината на пазари, коефициенти и продукти, налични в други европейски юрисдикции и тези, които ще предложи SportingWin.

Това представлява огромна възможност за опитни онлайн спортни букмейкъри да направят своята стъпка, стига да влязат в България с локализиран продукт, който осигурява превъзходно изживяване на играчите. Тези, които го правят към момента се възползват много добре от огромния потенциал на масата.

Какво търсят българските играчи?

Има дълга традиция на залагания на дребно и онлайн спортни залагания в България, така че играчите търсят цялостен, качествен, авангарден продукт и опит, подобен на този, предлаган и открит на зрели пазари като Великобритания и Betano.

По-специално играчите от България се стремят към голям обем събития, набор от видове залагания, както и модерни функции, като лесни методи за депозит и теглене.  Търсят се и борсови залози, макар и в момента да не са налични, те ще бъдат изключително популярни, след като веднъж си осигурим лиценза и пуснем борсата Sportingwin на пазара.

Как ще спечелите играчите?

Има два ключови начина, по които правим това – продуктът и нашия подход. Когато това се отнася до продукт, ние разработваме патентована платформа, която е напълно персонализирана за всеки пазар, на който навлизаме, включително и за България. Това включва локализирани разплащателни опции, валути, спортове и др.

По отношение обслужването на клиенти, ние инвестираме в местен център за поддръжка на клиенти, така че да можем удобно да се срещаме с интензивно работещите с персонала на местния език и маркетинговите операции и дейности, които вярваме, ще ни позволят да общуваме и да се ангажираме с български играчи.

Как стартира процеса по лицензиране?

Българският регулатор НАП има невероятно високи стандарти и очаквания, когато става въпрос за надлежна проверка. По този начин процесът на лицензиране ще бъде малко по-бавен, отколкото в други юрисдикции, но ние сме добре с това, тъй като искаме да сме сигурни, че не само отговаряме, но и надвишаваме стандарта.

Ще предприемеме допълнителни стъпки, като назначаване на специален български изпълнителен директор. Той има доказан опит в игрите и регулаторът може бързо да извърши необходимите проверки, от които се нуждае да установи в тази подледователност неговото доверие и пригодност за ролята.

Наличието на собствена технология също ни позволи да синхронизираме вече нашата платформа с НАП, което от своя страна означава, че сме сред тези в списъка на технологиите, одобрени от регулатора, готови да получат нашия лиценз.

В допълнение, ние сме малтийска компания, така че сме поискали от малтийското консулство в България да следи процеса на лицензиране от началото до края, тъй като нашата молба е първата, която ще бъде разгледана, откакто Националната агенция за приходи взе регулаторната отговорност.

Разполагайки с подходящите хора на местно ниво и предприемайки обмислени стъпки за гарантиране, отговаряме на стандартите, определени от регулатора и очакваме да получиме нашия лиценз през второто тримесечие на 2022 година.

Кое е най-трудното предизвикателство?

Най-трудното предизвикателство е по отношение на дължимата проверка и по-специално изискването за инвестиция от 800 000 евро от местен, доказан източник на средства. За да направим това, трябваше да намерим местен банков партньор, което беше по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

Като се каза, екипът се събра и успяхме да намерим местен банков партньор, щастлив да улесни инвестицията, позволявайки ни да напредваме в процеса на лицензиране.

Какви са плановете в България?

От компанията смятат да придобият около 9% от местния пазар в рамките на първите три години. След това планираме да надградим това бързо, като осигурим допълнителен рисков капитал, който ще ни позволи да консолидираме пазара чрез сливания и придобивания с местни оператори.

След като веднъж сме постигнали мащаба, който търсим, тогава можем ефективно да преследваме пазарен лидер в страната като Betano. Това е трудна задача, но ние сме повече от способни да я изпълним благодарение на невероятния екип, който изградихме през последните години.

Ние също вярваме, че нашата авангардна патентована технология и платформа ни дава огромно предимство пред действащите оператори и брандове и ще ни позволи да се конкурираме и да победим всички други задгранични оператори, които влизат на пазара.

Какъв е вашият дългосрочен план за Sportingwin?

В момента предприемаме кампания за набиране на средства, за да ускорим усилията си за глобална експанзия, продавайки над 1 млн. евро капитал. Тези инвестиции са в съответствие с нашата дългосрочна стратегия за бранда, която е да постигне оценка от 50 млн.евро за три години и след като бъде постигната, би довела до увеличение с x13 на настоящата инвестиционна възможност.

Кога да очакваме борсата за залози на SportingWin, следете сайта за новости около лицензирането!